• nybanner

Fa'aeletise: Sima fou e maua ai le eletise

Ua faia e inisinia mai Korea i Saute se sima-fa'avae sima e mafai ona fa'aoga i sima e fai ai fausaga e gaosia ma teu ai le eletise e ala i le fa'aalia i fafo atu o malosiaga fa'ainisinia e pei o tulagavae, matagi, timu ma galu.

O le fa'aliliuina o fausaga e fai ma puna eletise, o le sima o le a ta'e ai le fa'afitauli o le si'osi'omaga fausia e fa'aaogaina ai le 40% o le malosi o le lalolagi, latou te talitonu.

O tagata faufale e le tatau ona popole i le faaeletise.O suʻesuʻega na faʻaalia ai o le 1% voluma o filo carbon conductive i totonu o se paluga sima na lava e tuʻuina atu ai le sima i mea eletise e manaʻomia e aunoa ma le faʻafefeina o le faʻatinoina o le fausaga, ma o le taimi nei na gaosia e matua maualalo lava nai lo le maualuga maualuga faʻatagaina mo le tino o le tagata.

O tagata suʻesuʻe i inisinia ma faʻainisinia lautele mai le Iunivesite Aoao o Incheon, Iunivesite o Kyung Hee ma le Iunivesite o Korea na atiina ae se sima-faʻavae faʻavae tuʻufaʻatasia (CBC) faʻatasi ai ma alava kaponi e mafai foi ona galue o se triboelectric nanogenerator (TENG), o se ituaiga o mea e seleseleina malosi.

Na latou mamanuina se fausaga fale-laupapa ma se capacitor faʻavae CBC faʻaaogaina mea atiaʻe e faʻataʻitaʻi ai lona malosi e seleseleina ma le teuina.

"Matou te mananaʻo e atiaʻe se mea faʻavae malosi e mafai ona faʻaaogaina e fausia ai le faʻaogaina o le eletise-zero e faʻaaogaina ma gaosia ai a latou lava eletise," o le tala lea a Seung-Jung Lee, o se polofesa i le Incheon National University's Department of Civil and Environmental Engineering.

"Talu ai o le sima o se mea faufale taua, na matou filifili ai e faʻaaogaina ma faʻatumu faʻaulu e fai ma elemene autu mo le matou CBC-TENG faiga," o lana faʻaopoopo mai lea.

O taunuʻuga o a latou suʻesuʻega na lomia i lenei masina i le tusi talaaga Nano Energy.

E ese mai le teuina o le malosi ma le seleselega, e mafai foi ona faʻaogaina mea e faʻaogaina ai faiga faʻapitoa e mataʻituina ai le soifua maloloina faʻavae ma vaʻai ai le ola o totoe o fausaga sima e aunoa ma se malosi mai fafo.

"O la matou sini autu o le atinaʻeina o mea e faʻaleleia ai olaga o tagata ma e le manaʻomia se isi malosi e faʻasaoina ai le paneta.Ma matou te faʻamoemoe o mea na maua mai i lenei suʻesuʻega e mafai ona faʻaaogaina e faʻalautele ai le faʻaogaina o le CBC e avea o se mea faʻaletino uma-i-le tasi mo fausaga eletise-zero, "o le tala lea a Prof. Lee.

I le faalauiloaina o le suʻesuʻega, na fai mai ai le Iunivesite Aoao o Incheon: “E foliga mai o se amataga mataʻutia i se taeao susulu ma lanumeamata!”

Iloiloga Fausia o le Lalolagi


Taimi meli: Tes-16-2021