• nybanner

O le fa'atosina i le 3D magnetic nanostructures e mafai ona suia ai fa'aputuga fa'aonaponei

Ua faia e saienitisi se laasaga i le fausiaina o masini mamana e faʻaogainamaneta totogi e ala i le faia o le ata muamua tolu-ituaiga o se mea ua ta'ua o le aisa milo.

O mea fa'avili aisa e matua ese lava ona o lo'o i ai mea e ta'ua o fa'aletonu e fa'apea o le pou tasi o se maneta.

O nei maneta tasi pou, e lauiloa foi o monopoles mageta, e le o iai i le natura;pe a tipiina mea maneta uma i ni lua o le a faia pea se maneta fou ma se pou i matu ma saute.

Mo le tele o tausaga o suʻesuʻe e saienitisi i mea mamao ma lautele mo faʻamaoniga o mea masanimaneta monopoles i le faʻamoemoe o le faʻamaopoopoina o malosiaga faʻavae o le natura i se mea e taʻua o le talitonuga o mea uma, tuʻu uma le fisiki i lalo o le tasi taualuga.

Ae ui i lea, i tausaga talu ai nei na mafai ai e fomaʻi ona gaosia ni faʻataʻitaʻiga faʻapitoa o se monopole mageta e ala i le fausiaina o mea e lua-dimensional spin-ice.

E o'o mai i le taimi nei, o nei fausaga ua fa'aalia ma le manuia se monopole mageta, ae e le mafai ona maua le fisiki tutusa pe a fa'atumauina le mea i se vaalele e tasi.O le mea moni, o le fa'avasegaga fa'apitoa e tolu-dimensional o le lattice spin-ice lea e taua i lona gafatia uiga ese e fausia ai ni fausaga laiti e fa'atusa.manetamonopoles.

I se suʻesuʻega fou na faʻasalalau i aso nei i le Nature Communications, o se 'au na taʻitaʻia e saienitisi i le Iunivesite o Cardiff na latou faia le uluaʻi faʻataʻitaʻiga 3D o se mea faʻapipiʻi aisa e faʻaaoga ai se ituaiga faʻapitoa o 3D lomitusi ma gaioiga.

Fai mai le 'au, o le tekinolosi lomitusi 3D ua mafai ai ona latou faʻaogaina le geometry o le aisa faʻapitoa, o lona uiga e mafai ona latou pulea le auala e fausia ai ma feʻaveaʻi solo i totonu o masini.

O le mafai ona fa'aogaina tama'i monopole maneta i le 3D e mafai ona tatalaina ai le tele o talosaga latou te fai mai, mai le fa'aleleia o le teuina o komepiuta i le fausiaina o feso'ota'iga fa'akomepiuta 3D e fa'atusaina le fausaga neural o le fai'ai o le tagata.

"Mo le silia ma le 10 tausaga o faia ma suʻesuʻeina e saienitisi le faʻaogaina o le aisa i ni itu se lua.O le fa'alauteleina o ia faiga i itu e tolu tatou te maua ai se fa'aaliga sili atu ona sa'o o le spin-ice monopole physics ma mafai ai ona su'esu'eina le a'afiaga o luga," o le tala lea a le tusitala ta'ita'i Dr. Sam Ladak mai le Cardiff University's School of Physics and Astronomy.

"O le taimi muamua lea ua mafai ai e se tasi ona fatuina se ata 3D saʻo o se aisa-aisa, e ala i le mamanu, i luga o le nanoscale."

O le aisa fa'afuafua na faia i le fa'aaogaina o metotia fa'aonaponei 3D nanofabrication lea na fa'aputuina ai ni nai uaea laiti i ni fa'aputuga e fa i totonu o se fausaga lattice, lea e fuaina i lalo ifo o le lautele o le lauulu o le tagata.

O se ituaiga fa'apitoa o masini fa'apitoa e ta'ua o le fa'amaneta malosi, lea e ma'ale'ale i le maneta, ona fa'aaogaina lea e va'ava'ai ai i tau fa'amaneta o lo'o iai i luga o le masini, e mafai ai e le 'au ona siaki le fegasoloa'i o maneta tasi-pole i luga o le fausaga 3D.

"E taua la matou galuega talu ai o loʻo faʻaalia ai e mafai ona faʻaogaina tekinolosi lolomi 3D nanoscale e faʻataʻitaʻiina mea e masani ona faʻapipiʻiina e ala i kemisi," o le tala lea a Dr. Ladak.

"I le mea mulimuli, o lenei galuega e mafai ona maua ai se auala e gaosia ai metamaterial maneta fou, lea e faʻaogaina ai meafaitino e ala i le puleaina o le 3D geometry o se lattice faʻapitoa.

“O masini e teu ai maneta, e pei o le hard disk drive poʻo le magnetic random access memory device, o le isi lea vaega e ono aʻafia tele i lenei faʻalavelave.A'o fa'aogaina e masini o lo'o iai nei na'o le lua mai le tolu vaega o lo'o avanoa, e fa'atapula'aina ai le aofa'i o fa'amatalaga e mafai ona teuina.Talu ai o monopoles e mafai ona feʻaveaʻi solo i le lattice 3D e faʻaaoga ai se maneta e ono mafai ona fausia se masini faʻapipiʻi 3D moni e faʻavae i luga o le faʻaogaina o le maneta.


Taimi meli: Me-28-2021