• nybanner

Europa e Fuafua Faʻalavelave Faʻafuaseʻi e Faʻatapulaʻa Tau o le Eletise

E tatau i le Iuni a Europa ona mafaufau i faiga faʻafuaseʻi i vaiaso a sau e mafai ona aofia ai faʻatapulaʻa le tumau i tau o le eletise, na taʻu atu e le Peresetene o le Komisi Europa Ursula von der Leyen i taʻitaʻi i le fonotaga a le EU i Versailles.

O le faʻamatalaga i faiga faʻatatau na i ai i totonu o le faʻataʻitaʻiga o Ms. von der Leyen na faʻaaogaina e talanoaina ai taumafaiga e taofia le faʻalagolago o le EU i oloa faʻaulufale mai a Rusia, lea e tusa ma le 40% o lona faʻaaogaina o le kasa masani i le tausaga talu ai.O fa'ase'e na fa'asalalau i le tala a Ms. von der Leyen's Twitter.

O osofa'iga a Rusia i Iukureini ua fa'ailoa mai ai le fa'aletonu o sapalai malosi a Europa ma fa'atupula'ia ai le popolega ina ne'i motusia oloa mai fafo e Moscow pe ona o le fa'aleagaina o paipa o lo'o tafe atu i Iukureini.Ua mafua ai foi ona siitia le tau o le malosi, ma saofagā i popolega i le tau o le tamaoaiga ma le tamaoaiga.

I le amataga o le vaiaso nei, na lomia ai e le Komisi Europa, le pulega a le EU, le otootoga o se fuafuaga na ia faapea mai e mafai ona tipiina le faaulufale mai o le kesi faalenatura Rusia i le lua vaetolu i lenei tausaga ma faamuta ai le manaoga mo na oloa faaulufale mai atoa i luma o le 2030. I le puupuu- I se taimi umi, o le fuafuaga e fa'alagolago tele i le teuina o kesi fa'alenatura a'o lumana'i le vaitau fa'avela o le taumalulu o lo'o soso'o mai, fa'aitiitia le taumafaina ma fa'ateleina le fa'aulufale mai o kesi fa'alenatura fa'asuavaia mai isi gaosi oloa.

Na faailoa e le Komisi i lana lipoti o le maualuga o tau o le malosi o loʻo faʻafefe i totonu o le tamaoaiga, faʻateleina le tau o gaosiga mo pisinisi faʻamalosi malosi ma tuʻuina atu le mamafa i aiga e maualalo tupe maua.Fai mai o le a faʻatalanoaina "o se mea faanatinati" ma tuʻuina atu filifiliga mo le taulimaina o tau maualuga.

O le nofoa faʻataʻitaʻi na faʻaaogaina e Ms. von der Leyen i le Aso Tofi, na fai mai ai le Komisi o loʻo fuafua i le faaiuga o Mati e tuʻuina atu faʻalavelave faʻafuaseʻi "e faʻagata ai le faʻamaʻi pipisi o tau o le kesi i tau o le eletise, e aofia ai faʻatapulaʻa tau le tumau."Ua iai foi le faamoemoe o le masina nei e faatulaga ai se vaega galue e tapena ai mo le isi taumalulu ma se talosaga mo se faiga faavae mo le teuina o kesi.

E oʻo atu i le ogatotonu o Me, o le a tuʻuina atu e le Komisi ni filifiliga e faʻaleleia atili ai le mamanu o le maketi eletise ma tuʻuina atu se talosaga mo le faʻamutaina o le faʻalagolago o le EU i luga o suauʻu faʻasao a Rusia i le 2027, e tusa ai ma ata.

Na saunoa le Peresetene Farani, Emmanuel Macron, i le Aso Tofi, e manaʻomia e Europa ona puipuia ona tagatanuu ma kamupani mai le siʻitia o tau o le malosi, ma faʻaopoopo mai o nisi o atunuʻu, e aofia ai Farani, ua uma ona faia ni faiga faʻale-malo.

"Afai e tumau lenei mea, e manaʻomia le i ai o se faiga faʻa-Europa e sili atu ona umi," o lana tala lea."O le a matou tuʻuina atu se faʻatonuga i le Komisi ina ia oʻo atu i le faaiuga o le masina e mafai ona matou saunia uma tulafono talafeagai."

O le faʻafitauli i tau faʻatapulaʻa o loʻo faʻaitiitia ai le faʻaosofia o tagata ma pisinisi e faʻaitiitia le faʻatau, o le tala lea a Daniel Gros, o se uso iloga i le Center for European Policy Studies, o se Brussels think tank.Fai mai a ia, o aiga e maualalo tupe maua ma atonu o nisi o pisinisi o le a manaʻomia le fesoasoani i le feagai ai ma le maualuga o tau, ae tatau ona oʻo mai o se totogi tuʻufaʻatasi e le faʻatatau i le tele o le malosi o loʻo latou faʻaaluina.

"O le ki o le tuʻuina atu lea o le faʻailoga o le tau," o le tala lea a Mr. Gros i se pepa na lomia i lenei vaiaso, lea na finau ai o le maualuga o le tau o le malosi e mafai ona mafua ai le maualalo o manaoga i Europa ma Asia, ma faʻaitiitia ai le manaʻomia o le kesi masani a Rusia.“E tatau ona taugata le malosi ina ia sefe ai le malosi o tagata,” o lana tala lea.

O fa'ase'e a Ms von der Leyen o lo'o fa'ailoa mai ai o lo'o fa'amoemoe le EU e sui le 60 piliona kupita mita o le kesi a Rusia i isi fa'atau oloa, e aofia ai ma le au fa'atauina o kesi fa'alenatura fa'asuavaia, i le fa'ai'uga o lenei tausaga.O le isi 27 piliona kupita mita e mafai ona suia e ala i le tuʻufaʻatasia o le hydrogen ma le EU gaosiga o le biomethane, e tusa ai ma le faʻataʻavalevale.

Mai: Eletise i aso nei mekasini


Taimi meli: Apr-13-2022